banner34

banner50

banner6

GÜMRÜK KANUNU İLE BAZI KANUN HÜKMÜNDE

GÜMRÜK KANUNU İLE BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI . Bilindiği gibi Gümrük Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMMne sevk edilmiş ve meclis komisyonunda bulunmaktadır.

Dünya 18.03.2013, 22:00 18.03.2013, 22:00
GÜMRÜK KANUNU İLE BAZI KANUN HÜKMÜNDE
GÜMRÜK KANUNU İLE BAZI KANUN HÜKMÜNDE
KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI .

Bilindiği gibi Gümrük Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı TBMMne sevk edilmiş ve meclis komisyonunda bulunmaktadır. Tasarı ile Gümrük Kanununun ve Kaçakçılıkla Mücadele kanununun çok önemli maddeleri değiştirilecektir.
Değiştirilmesi teklif edilen maddeler içinde yerinde olanlar olduğu gibi sanayicimizi, dış ticaret erbabımızı sıkıntıya sokacak çok önemli maddelerde mevcuttur.
Bu nedenle tasarı üzerinde kanunlaştığı takdirde iş dünyasını sıkıntıya sokacak maddeleri örnekleriyle açıklamaya çalıştım. Konuyla ilgili olarak İGM derneğimizin çalışması bana yol gösterdi. Başkan Turhan Gündüz beye meslektaşlarım adına yaptıkları çalışma için teşekkür ediyorum.


OLUMLU DEĞİŞİKLİKLER

Kabahat Fiillerinin Gümrük Kanununa Aktarılması Yerindedir.
Her şeyden önce Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundaki kabahat fiillerinin Gümrük Kanununa aktarılmasının yerinde olduğunu değerlendiriyoruz. Aynı fiilin hem Gümrük Kanununda hem de Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda farklı cezalarla düzenlenmiş bulunması uygulamada bazı sorunları beraberinde getiriyordu. Bu sorunları çözmek bakımından Tasarıyı yerinde buluyoruz.

Ceza Zaman aşımının Vergi Zamanaşımına Paralel Hale Getirilmesi Olumludur.
Tasarı ile vergi aslı ile cezasına ilişkin zamanaşımı süresi bakımından adaletle bağdaşmayan farklılık giderilmektedir. Vergi aslı için zamanaşımı 3 yıl iken cezalar bakımından 8 yıl olması gibi çelişkili durumun Tasarı ile düzeltilmesi Tasarının olumlu gördüğümüz diğer bir yanıdır.


OLUMSUZ DEĞİŞİKLİKLER

Cezalar Bakımından Müteselsil Sorumluluğun Yeniden Değerlendirilmesi Uygun Olacaktır.
Diğer taraftan, görüş için çeşitli kurumlara gönderilen Tasarı Taslaklarında yer almakla birlikte, Taslak Tasarı haline dönüştürülürken metinden çıkartılan müteselsil sorumlulukla ilgili düzenlemenin yeniden ele alınmasını ve Kanuna aktarılmasını beklemekteyiz.
Kabahat fiillerinin Gümrük Kanununa aktarılması ile birlikte Vergide olduğu gibi Cezada da müteselsil sorumluluğun kabul edilmesinin ve Gümrük Kanununun 231 inci maddesine aşağıdaki şekilde ele alınan eklemenin yeniden dikkate alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

"İdari para cezası gerektiren fiile birden fazla kişinin iştirak etmesi halinde, idari para cezasından bu kişiler müteselsilen sorumludurlar.

Tasarı Cezada Adalet İlkesini Ortadan Kaldırmaktadır.
Tasarı ile Gümrük Kanununa aktarılan fiillerin, Gümrük Kanunundaki diğer fiillerle birlikte ele alındığında, cezada adalet ilkesini ortadan kaldırdığı ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu içinde cezalar bakımından dengesizlik yaratacak bir cezalandırma mantığına gelindiği anlaşılmaktadır.
Bu durum, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunundaki kabahat fiillerinin buradaki yaptırımlarıyla; bir başka deyişle gümrüklenmiş değerin katı olarak Gümrük Kanununa aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Hâlbuki Gümrük Kanununda yer alan kabahatler bakımından yaptırımlar verginin katı şeklinde veya maktu bir usulsüzlük cezası şeklindedir.
Gümrüklenmiş Değer Kavramı
Gümrük Kanununun mevcut durumunda cezalar gümrük vergilerinin katı şeklinde düzenlenmiştir.
Örneğin;
200.000.- TL kıymetindeki bir eşya gümrük vergisi bulunmayan tarifeden beyan edilmiş ve sadece KDV söz konusu. Böyle bir eşya için gümrük idaresi eşyanın yanlış beyan edildiğini gümrük vergisi de %10 gümrük vergisine tabi olduğunu tespit eder ise Kanunun 234 üncü maddesine göre gümrük vergilerinin üç katı para cezası alınacaktır. Bu örnek bakımından eksik alınan 20.000.- TL için 60.000.- TL gümrük vergisi kaynaklı ceza uygulaması söz konusu olacaktır. 20.000.- TL aynı zamanda KDV matrahına gireceği için eksik alınan 3.600.- TL KDV için ayrıca 10.800.- TL KDV cezası olacaktır. Toplam ceza ise 70.800.- TL olacaktır.
Tasarıda öngörüldüğü gibi cezalar Gümrüklenmiş Değere bağlandığında ise;
Yaptırım çok ciddi bir tutara ulaşmaktadır. Çünkü gümrüklenmiş değer, eşyanın vergileri de içinde olmak üzere eşyanın kendi değerini ifade etmektedir. Yukarıda verilen örneğe göre şayet ceza gümrüklenmiş değerden (gümrüklenmiş değerin iki katı şeklinde) alınacak olsa eşyanın Gümrüklenmiş değeri 259.600.-TL sı olacağı için gümrüklenmiş değerin iki ceza tutarı bu durumda 519.200.-TL olacaktır.

GELECEK HAFTA Tasarının 9 uncu Maddesinden başlayacağız , Gümrük müşavirlerini ve dış Ticaret erbabımızı bekleyen tehlikeler nelerdir. Dahilde işleme rejimi,ve kast konusunu işleyeceğiz.
Ahmet özenalp

Sayı: 880 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51