banner34

banner50

banner6

Aile şirketleri

Aile şirketleri Sıfır noktasından başlayıp,dünya çapında bir şirket haline gelmiş çok sayıda şirket var ülkemizde. Genel olarak tek kişi olarak başlayıp,doğal olarak ta aile fertlerinin katılması ile aile işletmeleri haline gelmişlerdir.

Dünya 17.12.2012, 22:00 17.12.2012, 22:00
Aile şirketleri
Aile şirketleri

Sıfır noktasından başlayıp,dünya çapında bir şirket haline gelmiş çok sayıda şirket var ülkemizde.
Genel olarak tek kişi olarak başlayıp,doğal olarak ta aile fertlerinin katılması ile aile işletmeleri haline gelmişlerdir.

yakın çevrem de bile,çok sayıda tanıdığım aile şirketlerinde çok sayıda mevcuttur.
Çocukluk döneminden başlayarak altmışlı,yetmişli yaşlara gelen iş adamları,şu anda boylarını geçmiş birinci kuşakla birlikte çalışmalarına devam etmektedir.
Asıl sorun ikinci kuşaktan sonra başlamaktadır,yani şirketin kurucusunun torunlarından sonra,yol ve fikir ayrılıkları başlamakatadır.
Bütün zorluklukları ve sıkıntıyı çeken kurucular,
Kurucunun çocukları ise sıkıntıya şahit olanlar,
Şahitlerin çocukları ise saltanatın hiç bitmeyeceğini sananlar.
Yani aile şirketlerinde en önemli sorun üçüncü kuşak.
Bu nokta dan hareketle yanlızca ilgimi çektiğim için basından takip ediyorum.
Aile işletmeleri derneği(TAİDER) adlı,büyük bir kısmı kobilerden oluşan aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve karlı bir şekilde büyümesini desteklemeyi amaçlıyor.dernek tam da beklediğim ve hayalini ettiğim gibi bir gelişme gösteriyor ve ihtiyaç duydukları bilgi,deneyim ve eğitim paylaşımını gerçekleştirecek bir oratam yaratarak ülke çapında yapılanmayı ve yayılmayı hedefliyor.
Aile şirketlerinin biribirinin arasındaki sinerjiyi yaymak,aile ortamı arasındaki dinamizmi ve ortak iş ilişkileri belirlemek,uluslar arası aile şirketleri ağları ile iletişime geçmek ve ortak çalışmalarla deneyimleri paylaşmak,aile şirketlerinin çıkarlarına uygun bilgi üretmek,aile şirketlerinin sorun ve gereksinmelerini düzenleyici ve kanun yapıcı kurumlara duyurmak,önerilerde bulunmak;derneğin temel ilkeleri arasında.
Birçok aile şirketlerin başında olan ve bir türlü işi devredemeyen,kendi kendilerene aile şirketleri anayasası yapan insanlara çok sayıda şahit oldum.
Bu açıdanTAİDERi hiç tamıyor olsamda,basından gördüğüm kadarı ile kurucuları arasında çok tanıdıklarım var,onlar dan daha iyi bilgi ve ayrıntı alacağımı tahmin ediyorum.
Bu konu ile ileride yazmaya devam edeceğim.
Amacım aile şirketlerinin daha uzun yaşamaları,hatta ebediyete kadar yaşamaları.
Çünkü küçük olsun,kobi olsun,büyük olsun aile şirketleri Türkiye gerçeğidir.
Saygılarımla

Sayı: 867 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51