banner6

03.08.2021, 00:03

Covid - 19 patent başvuru sektörlerini de değiştirdi

Malum 2 yıla yakındır Covid - 19 salgını hayatımızı etkisi altına aldı. Bununla beraber alışkanlıklarımız, taleplerimiz ve beklentilerimiz de değişti. Çalışma koşullarımız, toplantı tarzlarımız, müşteri ilişkilerimiz yeni bir boyut kazandı. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da var tabiî ki. Bunun üzerine düşünürken Covid

– 19 salgınının tescil başvurularına etkilerine bakmak istedim.
Her ne kadar piyasaların çok etkilendiği dar boğaza girildiği söylense de gelişen yeni sektörler ve girişimler sebebiyle önceki yıllara göre tescil başvuru sayılarında düşüş değil bir artış yaşanmıştır. Kapanan firmalar olsa da sektör değiştirerek sağlıkla ilgili alana yönelen veya bu alanda sıfırdan işyeri açan firmaların sayısı oldukça fazla. Özellikle maske ve dezenfektan ürünleri açısından da neredeyse sıfırdan başlayan bir sektör olarak yeni buluşlar ve tasarımlar başvuru sayılarında oldukça önemli bir yer tutuyor.


2020 - 2021 yılları başvurularına maske ve dezenfektan ürünleri açısından bir incelemek istedim. Burada belirttiğim sayılar tabi kesin değil çünkü yayına çıkmamış bazı başvurular özellikle 2021 yılı için gözükmüyor. Ama 2020 verileri doğrudur diye düşünüyorum. Çoğu var azı yok diyelim.
Uluslararası patent başvurularının yüzde 6,9’unun medikal teknolojiler ve sağlık alanında yapılmış gözüküyor. Daha önceki yıllarda kişisel kullanım için ürünler, makine ve cihazlar başvuruların çoğunu oluştururken bu son 2 yılda sağlık en çok başvuru yapılan alanlardan biri haline gelmiş gözüküyor. Burada aslında yine en büyük eksikliğimiz ilaç patent sayılarının diğer ülkelere göre kıyaslandığında sayılarında çok fazla artış olmaması. Yapılan başvurular daha çok maske, dezenfektan ve dezenfekte edici ürünler.


Öncelikle marka başvurusuna baktığımda;
Logosunda maske ibaresi geçen marka başvuru sayısı 188 adet, dezenfektan geçen ise 58 adet. Dediğim gibi logosunda maske veya dezenfektan yazmadan bu alanlarda yapılan marka başvuruları bu sayılardan bile fazla olabilir.
Tasarım başvurusuna baktığımda;
Maske ile ilgili 362 tane tasarım başvurusu yapılmış. 9 tane dezenfekte makinesi veya aparatı ile ilgili tasarım başvurusu yapılmış. Tasarım başvurularının özelliği sadece görüntüye tescil alınması. Bu tasarımlar genelde maskenin kendisi için olurken, bazıları da maske takma aparatları için yapılmış. Ama genel olarak farklı tasarımlı maskeler mevcut.


Patent ve faydalı model başvurularına baktığımda; Genel olarak gözlük camlarında buğu oluşumunu engellemeye, yine maske takma aparatlarına, maske kutularına yönelik sorunlara çözümler bulunmuş. En çok ilgimi çeken 2 buluştan bahsetmek istiyorum; biri maske atıkları makinesi (ki en büyük sorunlarımızdan biri olduğunu düşünüyorum. Her yer maske atıklarıyla doldu), diğeri de sosyal mesafe sensorlu maske. Her ne kadar maske taksak da sosyal mesafemizi ayarlamamızda sorun yaşıyoruz. Ve bu soruna çözüm olarak böyle bir maske geliştirilmiş.


 2020 yılında maskeye yönelik 149 adet başvuru var, 2021 için şu an sadece 31 gözüküyor ama yayına çıkmadan başvurular sistemde gözükmediği için bu sayının çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Dezenfektan, dezenfektan makinesi ve dezenfekte sistemi ile ilgili 2020’de 40, 2021’de şimdilik 6 başvuru gözüküyor.


Hayatımıza yeni eklenen sektörlerle yeni şirketler kurulmaya, yeni buluşlar yapılmaya devam ediyor, aslında gösteriyor ki hayat devam ediyor. Sağlıklı haftalar dilerim.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51