Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sa­nayi Odası (BTSO) tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle dü­zenlenen fuarlara, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı.

Bursa siyah incirinin geleceği masaya yatırıldı Bursa siyah incirinin geleceği masaya yatırıldı

Canbolat: Yüzde 80’i yerli ve milli üretici

Bursa Valisi Yakup Canbolat, etkinliğin açılışında fuarların makine imalat sektörünün tüm paydaşlarını kentte buluşturduğunu söyledi.

Canbolat, 4 günlük ticari faa­liyetlerle ülke ve bölge ekono­misine önemli bir katma değer sağlanacağını belir­terek, katılımcıların nere­deyse yüzde 80’inin yerli ve milli üreticilerden oluş­tuğunu vurguladı.

Türkiye’nin makine sa­nayisinde üretici güç oldu­ğunu dile getiren Canbo­lat, şöyle konuştu:

“Robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcı­lara, fiber lazer optik kesim makinelerinden CNC tezgahlara ka­dar son teknoloji inovasyon ürünle­rinin sergileneceği fuarda 68 ülke­den 35 binin üzerinde ziyaretçi ağırlamayı umut ediyoruz.

Zengin bir portföye sahip fuarı­mız Türkiye’nin büyüme rakamla­rında kritik öneme sahip imalat sektörünün büyümesi için oldukça önemli fırsatlar sağlamaktadır. Türk makine sektörünün ihracat tu­tarının 23 milyar dolara çıkarak re­kor seviyelere ulaşmasında BUMATECH gibi endüstri­yel fuarların itici gücü öne çıkmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yılki fuardan da ciddi bir ticaret hacminin gerçekleşmesi sektörümü­zün beklentileri arasında yer almaktadır.

Ciddi bir sinerjiye vesile olacağına inandığımız fuara katkı sunan tüm paydaşlarımıza gayretle­rinden dolayı teşekkür ediyorum.

Fuarımız yeni pazarlara açıl­mak ve mevcut pazar paylarını artırmak isteyen için etkin bir ti­caret platformu olurken gerçekle­şecek iş bağlantılarıyla sektörümüze ve dolayısıyla ülkemizin 2022 ihracat bilanço­suna da önemli katkı sağlayacaktır.”

Burkay: Hedefimiz ilk 5

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da Bursa’nın bir sa­nayi şehri olduğu kadar fuarcılığın ve kongre turizmi­nin de önemli merkezlerinden olduğunu anlattı.

Makine sek­törünün Türkiye’de 20 mil­yar dolar ihracat rakamını geçen 3 önemli sektörden biri olduğuna dik­kati çeken Burkay, “Dünyadaki top­lam dış ticaretin neredeyse yüzde 25’ini makine sek­törü gerçekleştiriyor. Dünyada 5 ülke bu ihra­catın yüzde 60’ını tek ba­şına gerçekleştiriyor. Bu­gün Almanya’nın makine ihra­catı 300 milyar avronun üze­rinde. Ülke olarak hedefi­miz bu 5 ülke­nin içine gire­bilmek.

Türk sanayi­sinin yerli ve milli makine teknolojisini kabul etmesi ve bunları üretim proseslerinde kul­lanması en büyük itici gücümüz olacak” diye konuştu.

500 milyon dolarlık iş hacmi

Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İl­han Ersözlü ise, BUMATECH çatısı altında 3 farklı fuarı bir arada düzenledik­lerine dikkat çeke­rek, “BUMATECH, sektör içerisinde düzenlenen ma­kine fuarları arasında en güçlü fuarlardan birisi haline geldi. Fuara katı­lım sağlayan firmaların yüzde 70’i ihracatçı firma­lardan oluşuyor. Bu yıl da fuarımıza yo­ğun bir katılım bekliyoruz. İle­tişim çalışma­larının sonuç­larını görüyoruz. Bir­çok ülkeden alım heyeti or­ganize ettik. Toplam 73 ül­keden 35 bin civarında ziyaretçiyi fua­rımıza geldi ve fuarımızın sektörde 500 milyon do­larlık iş hacmi yaratma­sını öngörüyoruz” diye konuştu.

Stratejik konumda

Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Ku­rulu Başkanı Fatih Varlık, fuar ile birlikte üretim teknolojilerini daha da ileri seviyelere taşımayı hedefle­diklerini ifade ederek, bölgenin beklentisini karşılayacak bir fuar organize edildiğinin altını çizdi.

Hedef dünya markası

Makine İmalatçıları Birliği Yö­netim Kurulu Başkanı Emre Gencer, makine sektörünün çok sayıda sektörü doğrudan etkile­diğini kaydederek, hedeflerinin çok sayıda dünya markası çıkartmak olduğunu ifade etti.

200’ü aşkın UR-GE görüşmesi yapıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından makine ve uzay havacılık savunma sektörlerine yönelik yürütülen Uluslararası Reka­betçiliğin Geliştirilmesinin Destek­lenmesi (UR-GE) projeleri kapsa­mında 30 ülkeden 200’ü aşkın yabancı alıcı Bursalı firmalarla bir araya geldi. Odadan yapılan açıkla­maya göre, BTSO, makine ve uzay havacılık savunma sektörlerine yö­nelik düzenlediği alım heyeti etkin­liği BTSO Hizmet Binası’nda gerçek­leştirildi. Doğu Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere 30 ülkeden 200’den fazla yabancı alıcı­nın katıldığı alım heyeti etkinliğinde 1000’i aşkın iş görüşmesi yapıldı.

Makine sektörünün Türkiye eko­nomisinin en önemli itici güçlerin­den biri olduğunu kaydeden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi sonrası küresel pazarda artan talebi en iyi şekilde değerlendi­ren sektörümüz, 2021 yılını 23 mil­yar dolarlık ihracatla tamamladı. BTSO olarak sektörün ihracat odaklı büyümesini sürdürmesi için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ticaret Bakanlığı destekleriyle gerek ma­kine gerekse de uzay havacılık sa­vunma sektörlerine yönelik hayata geçirdiğimiz UR-GE projeleriyle özel­likle KOBİ’lerin ihracatçı olmaları ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunuyoruz. Bursa’nın makine sek­töründeki üretim gücü dünya devle­riyle rekabet edebilecek düzeyde. Ancak üretmek tek başına yeterli de­ğil önemli olan ürettiğinizi pazarla­yabilmektir.”

Editör: TE Bilisim