banner34

banner50

banner6

KalDer’in ‘Sürdürülebilirlik’ yaklaşımı

KalDer, 32 yıldır kalite bilincinin yaygınlaşması ve benimsenmesi için faaliyet göstermektedir. Kaliteli çalışmanın teşvik edilmesi yönünde sanayi ve hizmet sektöründeki birçok şirkete yön vererek, liderlik etmektedir. Bu yönde günün koşulları doğrultusunda hizmet alanlarını çeşitlendirmeyi sürdürmektedir. KalDer örnek bir Sivil toplum Kuruluşu olarak Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni 2002 yılında imzalayarak, evrensel değerleri benimseyip, sahip çıkma kararlığını göstermiştir. 2020 yılında ise BM’in 17 küresel amaçlarından esinlenerek oluşturulan yeni EFQM modelini üyelerine sunmuştur.

Bilimin Kadın Hali 07.03.2022, 23:43
KalDer’in ‘Sürdürülebilirlik’ yaklaşımı

2021 yılında sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı sağlayabilecek kişilerden oluşan katılımcılarla alt çalışma grupları oluşturup, Sürdürülebilirlik Yönetimi’ni bünyesinde aktifleştirmiştir. 
Sürdürülebilirlik konusunda eğitimler başlatarak, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu rehberlik, rapor yazımı konularında hizmet vermeye başlamıştır. İklim değişkenliği, su, karbon ayak izi, ürün yaşam döngüsü ile ilgili operasyonel verimliliği artırmak için çalışma şekilleri artık tüm kurumların gündeminde. Bir yönetim ve iletişim aracı olarak sürdürülebilirlik raporları; şirketin ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki performanslarını ortaya koyar, iyileştirme fırsatlarının değerlendirilmesine yardımcı olur. Bu noktada varlığı ile kurumlara destek veren KalDer, kalite ve sürdürülebilirliği merkezine koyarak sunduğu ürünler ve iş çözümleri ile paydaşlarına karşı sorumluluk almıştır. KalDer, toplumumuzun dönüşümü ve değişimi için itici bir güç olmaya, sosyal değer yaratmaya devam edecektir. 
KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi’nin mesajı; “Küresel amaçların hedeflerine ulaşması konusunda çalışan her birey ve kurum, aslında ayrı noktalardan aynı amaca birlikte hizmet edeceklerdir; bu durum insanlığın geleceği için yakalanmış büyük bir fırsat ve şanstır. Her koşulda iyileştirilerek ve gelişerek devam edilmelidir.”

Seger Genel Müdürü Tülin Tezer

‘Sürdürülebilirlik’ hakkında bilgi ve uygulamalarını anlattı

Yirminci yüzyılın sonlarından itibaren yaşamın, sağlıklı ve kaliteli olarak devam edebilmesi için ekosistemin vazgeçilmez bir etken olduğu birçok bilim insanı tarafından vurgulanmaya başladı. Ekolojik düzeni anlama, çevrenin korunması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ‘Sürdürülebilir Dünya Görüşü’ tüm dünyanın gündeminde. 
Seger olarak içerisinde yer aldığımız otomotiv endüstrisi büyük bir değişim yaşıyor. Tasarım ve mühendislik aşamalarından, üretim ve nakliye süreçlerine, ürün yaşam döngüsünden, çalışanların ve toplumun refahına katkı sağlamaya kadar pek çok alanda her şey yeniden değerlendiriliyor ve hayata geçiriliyor. Geçmişte otomotiv endüstrisi üreticileri güçlü donanım, sağlamlık, yüksek performans ve konfor özellikleri gibi kavramları itibar değeri olarak görürken günümüzde ise sürdürülebilirlik, etik ve itibar kavramları ön plana çıkmaya başladı. Bugün birçok oyuncunun, kendini otomotiv sektöründeki sürdürülebilir değişimi yönlendirmeye adayarak sorumluluk bilinci ile hareket ettiğine şahit oluyoruz.
İnsan yaşamının daimi kılınabilmesi için üretim ve çeşitliliğin de devamlı hale getirilmesi artık daha gerekli görünüyor. Küresel ölçekte iklim değişikliğinden, artan eşitsizlikten ve kötü çalışma koşullarından kaynaklanan tehditler, insanlar ve gezegen üzerindeki diğer artan baskılar da sürdürülebilir hedefler koymamızı gerekli kılıyor. Bulunduğumuz konum itibariyle bizler de sektördeki her türlü değişim karşısında hızla pozisyon alıp uyum sağlayan sürdürülebilir iş anlayışını benimsiyoruz. 
En doğru şekilde çalışmalarımızı hayata geçirebilmek için son birkaç yıldır kurumsal sürdürülebilirlik alanında dünyadaki gelişmeleri ve bu gelişmeler çerçevesinde değişen kurumsal standartlarla ilgili örnekleri yakından takip ediyoruz. Finans dışı risklerin tahmin edilerek önlemler alınması, paydaş katılımını ve şeffaflığı Seger’in sürdürülebilirlik yaklaşımının önemli noktaları olarak değerlendiriyoruz. Amacımız Seger’in 40 yıldır devam eden faaliyetlerinin ekonomik, çevresel ve toplumsal etkilerini kurumsal yönetim anlayışı ile bütünleştirerek küresel kalkınma ilkelerini benimseyen bir sistem yaratmak ve şirketimizin sürdürülebilir bir gelecek için gösterdiği çabayı ölçülebilir kriterlerle raporlamaktır.
Sürdürülebilirlik kavramını kurum kültürümüzün bir parçası haline getirmek üzere ilk adımı 2021 yılında attık. 2022 yılında çalışmalarımıza tüm hızla devam ediyoruz. Hedefimiz 2023 yılı başında Seger’in sürdürülebilirlik raporunu yayınlayarak, etik ve sürdürülebilir iş anlayışı ile doğru seçimleri yapıp sistemlerimizi ve tedarik zincirlerimizi tüm paydaşlarımızın lehine optimize ederek yolculuğumuza devam etmek. 
Sürdürülebilirlik günümüzde elbette sadece çevreye yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda şirketler için daha iyi bir marka imajı, daha düşük maliyetler ve daha yüksek verimlilik sağlıyor. O yüzden günümüzde işletmelerin en önemli gündemini iş stratejilerinin ve operasyonlarının ayrılmaz bir parçası haline gelen sürdürülebilirlik konusu oluşturuyor. 
Açlığa, fakirliğe, şiddete, iklim dengesinin bozulmasına, pandemik salgınlara, göçmen krizlerine, ülke savaşlarına ve hayvan türlerinin giderek yok olmasına karşı çözüm bulunması hem bireysel hem de kurumsal sorumluluğumuz. Unesco’nun yaptığı bir araştırma, 2030 yılında da iklim değişikliği, şiddet ve çatışmalar, eşitsizlik, yiyecek, su ve barınma eksikliği gibi sorunların yoğun bir şekilde yaşanmaya devam edeceğini gösteriyor. Bu tespite yönelik acil eylem planlarına uyum göstermek ve benimsemek Dünya’nın geleceği için öne almamız gereken çok önemli bir karar. Çünkü vaktimiz gittikçe daralıyor. 

Türkiye Kalite Derneği, KalDer Bursa Şubesi tarafından hazırlanmıştır.        
[email protected] / ww.kalder.org 
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51