banner6

16.08.2021, 23:11

Bankaların ticari müşterileri ile  gerçekleştireceği işlemlerde  alınabilecek ücretler

Bankaların, ticari müşterileri ile gerçekleştireceği işlemlerde öngörülebilirliğin ve şeffaflığın artırılması, kavram ve terim birliğinin sağlanması ve aşırı ücretlendirmenin önlenmesi için, sunulan ürün veya hizmetler karşılığı alınabilecek ücretlerin tür ve nitelikleri ile azami miktar ya da oranlarını ve bunlara ilişkin usul ve esaslar 2020/4 sayılı Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de (Kısaca “Tebliğ”) belirlenmiştir. Son olarak, 9.08.2021 tarihli ve 31563  sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/6 Değişiklik Tebliğ ile de anılan Tebliğ’in bazı maddelerinde değişiklik yapılarak, bir kısım alınacak ücretlerde artışa gidilmiştir. 
Ancak, bankalar aracılığıyla kullandırılan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kaynaklı reeskont ve avans kredilerine ilişkin alınabilecek ücretler bu Tebliğ kapsamı dışındadır. Ayrıca, münhasıran kıyı bankacılığı yapan bankalar, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun çoğunluk hissesine sahip olduğu bankalar bu Tebliğ hükümlerine tabi değildir.
Tebliğ’de belirtilen ticari müşteri; bankalar tarafından ürün veya hizmetlerin sunulduğu, 3/10/2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte tanımlanan finansal tüketiciler dışında kalan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.
Tebliğ’de belirtilen ücret ise, ticari müşterilerden faiz, kâr payı ile vergi, fon ve benzeri yasal giderler dışında talep edilen ücret, masraf ve komisyonlar dâhil her türlü tutarı ve oranı ifade eder. Tebliğ’de “Mali kuruluş”, Bankalar ile 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 3’üncü maddesinde tanımlanan şirketleri olarak geniş bir tanıma yer verilmiştir. Değişiklik ile, özellikle uygulamada duraksamalara neden olan ticari krediler kategorisi kapsamına; “Proje finansmanı, satın alım ve birleşme finansmanı, özelleştirme finansmanı ve yapılandırılmış finansman ile bunların refinansmanı için özel kredi sözleşmeleri veya genel kredi sözleşmesine ek sözleşme ve protokoller kapsamında kullandırılan krediler karşılığında alınan ücretler” dahil edilmemiştir (Tebliğ m.3/2).
Tebliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “üçüncü kişilere ödenen tutarı,” ibaresi “üçüncü kişilere ödenen tutarın yüzde on beş fazlasını,” şeklinde değiştirilmiştir.
Tebliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “2 TL’yi,” ibaresi “4 TL’yi,” şeklinde, ikinci cümlesinde yer alan “5 TL” ibaresi “8 TL” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı Tebliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “1,60’ı” ibaresi “1,90’ı” şeklinde değiştirilmiştir.
2021/6 Değişiklik Tebliğ hükümleri, 9.08.2021 yürürlük tarihinden önce kurulmuş sözleşmelere bu tarihinden sonra gerçekleştirilecek işlemler bakımından uygulanır.
Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51