Bakır fiyatları en yüksek seviyede

Londra‘da bakır fiyatları, bugün beş haftanın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Fiyatlar, zayıf dolar ve Çin‘de daha fazla teşvik beklentisiyle art arda üçüncü haftalık kazanca hazırlanıyor.

Londra Metal Bor­sası‘nda üç ay vadeli bakır, TSİ da %0,1 düşüşle 8.552 dolar/tona geri­ledi, ancak bu hafta %2,2 arttı.

Shanghai Vadeli İş­lemler Borsası‘nda Temmuz ayı bakır kontratı, %0,6 artışla 68.340 yuan/tona (9.577,33 dolar) yük­seldi ve bu hafta şu ana kadar %2,3 arttı. Mayıs ayında yeni konut fiyatları­nın daha yavaş art­ması ve emlak yatırımının yirmi yılı aşkın bir süredir en hızlı şekilde düşmesinin ardından Çin‘in salgın sonrası sarsın­tılı toparlanmasını desteklemek için daha fazla tedbir açıklayacağına dair umutlar arttı.

Bununla birlikte, Çin‘deki bakır pi­yasası, tüketimin düşük olması ne­deniyle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Ayrıca piyasa katılımcıları, bu ayın sonlarında Kongo‘dan gelen sevki­yatlarla birlikte arzda bir artış bekli­yor. Demir cevheri vadeli işlemleri, trader‘la karışık piyasa sinyalleri ara­sında net bir yön ararken arka arkaya üç gün yükseldikten sonra bugün çok az değişti.

Dalian Emtia Borsası‘nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, sabah iş­lemlerini %0,06 artışla 814,5 yuan/tondan (114,19 dolar) ka­pattı. Singapur Bor­sası‘nda Temmuz ayı demir cevheri, TSİ da %0,02 düşüşle 113,35 dolar/ton seviyesinde işlem gördü.

Hem fabrikalarda hem de limanlarda demir cevheri stokların­daki artış, erken işlem­lerde hem Dalian hem de Singapur gösterge kontrat fiyatları üzerinde baskı oluşturdu, ancak daha sonra görece istik­rarlı taleple desteklenerek kaybettik­leri zemini geri kazandılar.

Analistler, çelik üreticilerinin iyile­şen marjlar ve düşük demir cevheri stokları nedeniyle yakın vadede üre­timi sürdürmek için demir cevherini yenilemeleri gerektiğini belirtti.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası‘nda inşaat demiri %1,42, sıcak haddelenmiş rulo %1,12, filma­şin %0,87 ve paslanmaz çelik %0,59 arttı.