banner6

22.06.2021, 00:05

Bakır düştü alüminyum yükseldi

Londra’da bakır fiyatları, Çin’de rezerv satışı planı ve Fed‘in faiz artışı olasılığının doları güçlendirmesi baskısı ile Mart ayından beri en kötü haftalık performansına hazırlanıyor.
Londra Metal Borsası’nda 3 ay vadeli bakır bugün TSİ 04.49‘da %0,4 düşerek 9.282 dolar/tona indi.
Haftalık olarak ise şimdiye kadar yaklaşık %7,2 değer kaybetti.
Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Temmuz vadeli bakır kontratı, %2,9 düşerek 67.110 yuan/ton (10.412 dolar) 15 Nisan‘dan beri en düşük seviyesine geriledi ve haftalık olarak da düşüş yolunda ilerliyor.
Dolar yaklaşık dokuz ayın en iyi haftalık performansı ile metal fiyatlarının düşüşüne neden oldu.
Bunun yanında Çin’de bakır dahil ulusal rezervlerden metal satışı planı fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Danışmanlık şirketi CRU, Çin’in alüminyum ihracatının dünya çapında önemli piyasalarda ticaret koruması hamleleri nedeniyle muhtemelen zirve yaptığını ancak ülkenin şimdi yurt dışına yüksek katma değerli ürünler sevk ettiğini belirtti.
Çin’in 2020 yılında 4,86 milyon ton işlenmemiş alüminyum ve alüminyum ürünleri ihracatı yaptığını ve bunun da ikinci art arda yıllık düşüş olduğunu hatırlatan CRU yetkilisi, “Şimdi, Avrupa ve ABD‘nin Çin ithalatına karşı oldukça kapsamlı anti-damping önlemleri aldığı ve Çin‘in dünyanın geri kalanına çıkıp bu pazarların yerini alıp alamayacağını gördüğü bir durumdayız” dedi.
CRU Dünya Alüminyum Konferansı’nda konuşan CRU yetkilisi, sonuç olarak ihracatın eski seviyelere gelmeyeceğini düşündüklerini ifade etti.

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51