banner34

banner50

banner6

08.02.2022, 00:30

Anlatabildiysem ne ala

Geçen hafta yazmış olduğum “Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yapay zeka sayesinde tek kişilik üretimden gökdelen inşaatına” içerikli yazım üzerine bir okuyucum sormuş “Abi, açar mısınız konuyu, nasıl yapacağız tek kişi ile gökdeleni?”
Kendi adıma söylüyorum “eee yazmak kolay hadi anlat bakalım.”
Hepimizin bildiği gibi inşaat sistemlerinde gerekli olan bütün üretim kalemleri; kapısından penceresine, merdiveninden korkuluğuna, camından çerçevesine, musluğundan borusuna, karosundan banyo malzemelerine, fayansından sıvasına fabrikalarda yapılıyor.
Bütün bu üreticiler artık insansız üretim teknolojilerine yatırım yapıyorlar ve yapamayanlar ise maalesef rekabette baş edemez durumda olacaklar.
Diyelim ki binalara gerekli olan bütün kapı sistemlerini Endüstri 4.0 teknolojisi ile üreten bir firmasınız.
Firmanızın dijital kataloğunda üretmiş olduğunuz kapı çeşitlerini, renklerini, kullanılacak olan kulp, aksesuar ve ölçülerini de belirtmişsiniz.
Diğer tarafta da bir müteahhit var. O da Endüstri 4.0 teknolojisi ile çalışıyor ve doğal olarak sizin gibi firmalar ile çalışmayı tercih ediyor. Müteahhit kendine uygun koşullar içeren bir kapı firmasının internet sayfasına girerek, inşa ettiği gökdelene gerekli olan kapı çeşitlerini ve özelliklerini seçerek siparişini veriyor.
Karşınızda sadece bilgisayar sistemi var. Siparişiniz alınıyor, ödemenizi yine internet üzerinden hallediliyor. Siparişi alan fabrika el değmeden kapılarınızı üretiyor ve paketleyerek dünyanın neresinde olursanız olsun adresinize gönderiyor.
Sizin de eğer sisteminizde teknoloji, yapay zekâ ve robot teknolojileri ile donatılmış inşaat çalışanlarınız var ise bütün ihtiyaçlarınızı bu şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.
Uzun lafın kısası pizza siparişi verir gibi inşaatınızın bütün ihtiyaçlarını bu şekilde tedarik ediyorsunuz.
Evet, değerli okuyucular ve soruyu soran okuyucu arkadaşım…
Gözümün gördüğü ve dilimin döndüğü kadarı ile anlatmaya çalıştım.
Bilmem anlatabildim mi?
Anlatabildiysem ne ala,
Anlatamadıysam da lütfen beni bağışlayın.
Saygılarımla.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51