Şirket Doktoru

Problem çözmek israftır



Yoğun deneyim öğrenmeyi hızlandırır
Üniversite yılları ve tabi staj bir gereklilik, babam Türkiye’nin ilk tekstil mühendislerinden olunca tabi ben de tekstil sektörüne biraz daha yakın hissediyorum kendimi, staj başvurularımın hepsi tekstil sektöründe duayen olmuş kuruluşlar oldu. 1998 yazı Altınyıldız Tekstil’de planlama bölümünde stajdayım. Bu arada planlama bölümü olsun diye çok çabalamıştım. Planlama müdiremiz vardı, çok çalışkan ve ekibine iyi hakim bir yönetici. İlk görevim dosya düzenlemek olmuştu ve hiç küçümsemedim. Ardından o yıllarda fax daha aktif kullanılıyordu hazırlanmış olan yurtiçi ve yurtdışı faxları genelde ben gönderiyordum. Sonrasında sahadan alınacak olan verilerin toparlanması çalışmalarında aktif görev yaptım. Oturmaya vaktim yoktu ve bu durum beni geliştiren bir süreçti. Staj yapan öğrenci diye asla beni bir kenarda tutmadılar ve yoğun görevlendirmeler ile bana inanılmaz deneyimler yaşattılar ve bu benim öğrenme sürecimi hızlandırdı. Dosya düzenlerken bir yandan yapılan çalışmalara göz atardım, nasıl yapmışlar diye, fax çekerken tüm faxları okurdum nasıl iletişim kurmuşlar diye, en heyecan verici görev ise veri toplamaktı ki hangi verinin nerede nasıl bulunduğunu keşfettim ve veriyi toparlıyorum diye abilerim ve ablalarım beni yanlarına oturtup verileri nasıl kullandıklarını bana öğretiyorlardı. Raporlama ve analiz yeteneğimin gelişmesinde Altınyıldız Tekstil Planlama Biriminin çok katkısı olmuştur. İş dünyasına önerim, staj ya da yeni mezun çalışanınız ya da sizin firmanızda yeni başlayan bir çalışana, ilk günlerden yormayalım sakın demeyin, hatta tabiri caizse işe boğun, yoğun deneyim yaşamasını sağlayın ki, kuruluşunuza aidiyet hissi ilk başta iyi gelişsin ve adaptasyon süresi hızlı olsun ve pek tabi yoğun deneyim altında kalan kişinin akşam olup eve gittiğinde bile işi ile ilgili düşünceleri yoğun olsun.

İş körlüğünden kurtaran rotasyon
Mühendislik fakültesini 1. olarak bitiren en küçük kuzenime “... şirketini neden tercih etmedin?” dedim, cevabı çok netti, dedi ki, “o şirkette rotasyon uygulaması yokmuş, tüm çalışanlar yerinde çakılı çalışıyorlar yıllardır, ben o şirkette kendimi geliştiremem ve yükselemem.” Peki neden Dr. Oetker şirketini tercih ettin dedim, dedi ki, ‘Abi bu şirket tüm üretim ve diğer gelişim faaliyetlerini proje yönetimi mantığı ile yapıyor ve insan odaklı yönetim tarzı var, ayrıca yeniliklere çok açık ve rotasyonun faydasına inanıyor’ dedi. Evet rotasyon, istikameti değişmeyen bir trende bir başka vagonda olmaya benzer aslında hatta çok daha iyi bakmayı ve görmeyi sağlar.
Lider/Yöneticilere sesleniyorum lütfen cesur olun ve mesleki liyakat dikkate alınarak kuruluşunuzda rotasyonu ihtiyaç doğrultusunda uygulayın. Profesyonel çalışanlara sesleniyorum, lütfen cesur olun ve mesleki liyakati dikkate alan ve rotasyon uygulayan kuruluşlarda çalışmayı tercih edin.