İş Hayatına Doğru Bakış

Yetenekleri keşfetme zamanı



Artık devir değişti…

Özellikle büyük işletmelerin insan kaynakları departmanları, onların zamanlarını alan özlük işlemlerini, seçme yerleştirme faaliyetlerini ve hatta eğitim faaliyetlerini, dış kaynak kullanarak, işi sadece bu faaliyetler olan profesyonel İK firmalarına devretti. Kendileri, hem çalışanları arasından yetenekleri keşfederek onların firma aidiyetlerini en üst seviyeye çekmek, kalıcı ve başarılı çalışanlar yaratmak hem de dışarıdaki yetenekleri araştırarak firma bünyelerine katmak görevini üstlenmeye başladılar.  Ülkemizin üst düzey özel hastanelerinden bir tanesinin insan kaynakları departmanın bünyesinde oluşturduğu Yetenek Araştırma Merkezi’nin tüm Türkiye’yi karış karış tarayarak yetenekleri doktorları bulup kendi bünyesine kattığını ve kendi kültürüne göre yetiştirdiğini biliyorum. Yaklaşık 5 senedir profesyonelce yönetilen bu sistem onları sektör lideri yaparak daha da saygın bir kuruluş olmalarını sağladı. Bir nevi sektörlerinin Ar-Ge departmanlarını oluşturdular. Yetenekleri keşfetmek başlı başına zor bir iş. Fakat diğer zor taraf ise bu yetenekleri yönetebilmek. O konuyu da bir sonraki yazımda işleyeceğim.

 

Evden çalışma KOBİ’ye uzak, girişimciye yakın

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ve Big Cat Research işbirliğiyle “Pandemide Uzaktan Çalışmanın KOBİ’lere/Startup’lara Etkisi” ismiyle yapılan araştırmaların sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre girişimciler evden çalışmaya çok hızlı adapte olurken, KOBİ’ler zorlandı.

Çıkan sonuçlar KOBİ’lerin evden çalışmaya ayak uydurmakta zorlandığını gösterdi. Araştırmaya katılan KOBİ’lerin yüzde 47’si yeni düzene uyum sağlayamadığını belirtirken, uyum sağlayanların oranı yüzde 36 oldu. Girişimcilerin yüzde 41’i ise yeni düzende kendini daha üretken hissettiğini ifade etti. Kendini üretken hissetmeyenlerin oranı da sadece yüzde 12 oldu.

 

 

Binlerce çalışan kadına “finansal okuryazarlık” eğitimi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, online düzenlenen “finansal okuryazarlık seminerleri” ile 10 büyükşehirde 3 bin 597 çalışan kadına ulaştı.

Bakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen “Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri” bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle online devam ettirildi.

Bursa’nın hanı sıra, Kocaeli, Trabzon, Aydın, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Eskişehir, Mersin, Van, Mardin olmak üzere toplam 10 büyükşehiri kapsayan seminerlerden 3 bin 597 çalışan kadın yararlandı.