Genel

ERBAB dünyanın en hafif mayın detektörünü üretti

Dünyanın en hafif katlanabilir mayın detektörü olma özelliği taşıyan COMIT CMT-100 metal mayın detektörü ERBAB Otomat’ın Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (HOSAB) tesislerinde üretilmeye başlandı.

1978 yılında kurulan ve 40 yılı aşkın tec­rübesiyle Bursa ve ülke sanayisine katkı sağlayan ERBAB Otomat liderliğinde, Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Kümelen­mesi (BASDEC) çatısı altında 4 firmanın oluş­turduğu konsorsiyumun ürettiği COMIT CMT-100 metal mayın detektörü görücüye çıktı.

Lansmanı SEDEC’te yapıldı

Bu yıl 28 – 30 Haziran tarihleri arasında 3’üncüsü düzenlenen Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda (SEDEC) lansmanı gerçekleştirilen COMIT CMT -100 metal mayın detektörü, üstün özellikleriyle adından söz ettirerek, büyük ilgi gördü.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği Ozan teknolojisi kullanılarak ERBAB Otomat tesislerinde, TÜ­BİTAK lisansıyla üretilen COMIT Metal Mayın Detektörü, dünyanın en hafif mayın detektörü olma özelliğini ta­şıyor. Sesli, görsel, titreşimli uyarı sistemi ile hızlı kurum ve kullanım özelliğine sahip olan mayın detektörü, yazılı­mından tasarımına kadar ta­mamen yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği Ozan teknoloji kullanılarak ERBAB tesislerinde, TÜBİTAK lisansı altında üretilen COMIT Metal Mayın Detektörü, dün­yanın en hafif mayın detektörü olma özelli­ğini taşıyor. Sesli, görsel, titreşimli uyarı sistemi ve hızlı kurulum-kullanım özelliğine sahip olan mayın detektörü, yazılımından ta­sarımına yerli ve milli imkânlarla geliştirildi.

Hız ve verimlilik sağlıyor

Ürün hakkında bilgilendirmelerde bulu­nan ERBAB Otomat Genel Müdürü Ufuk Er­doğan, COMIT CMT-100 mayın detektörünün Milli Savunma Bakanlığı üretim izin belgele­rinin tamamlandığı ve seri üretime hazır ol­duğunu söyledi. Ürünün basit ara yüzü ve hafif olmasıyla taşıma, hız ve verimlilik açı­sında savunma alanında faa­liyet gösteren personele ileri derecede performans artışı sağladığını kaydeden Erdo­ğan, “Bataryaları dahil 1,485 gramlık ağırlığa sahip olan bu ürünümüz, 8 adet stan­dart kalem pil ile çalışarak, 13 saat aktif kullanım imkanı sunmaktadır” dedi.

Öncelik kardeş ülkeler

Üretimini gerçekleştirdikleri mayın detek­törünün yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve şirket olarak asıl hedeflerinin ürünlerini ihraç etmek olduğunu belirten Er­doğan, SEDEC 2022 Fuarı’nda 10’dan fazla ül­keden gelen ziyaretçiler ile B2B görüşmeler yaptıkları bilgisini paylaştı. Erdoğan, “Ge­nelde Bosna Hersek, Pakistan ve Hindistan gibi ülkeler ile teklif aşamasındayız. İhracat noktasında önceliğimiz dost ve kardeş ülke­lerdir. Farklı ülkelerden talepler olması ile birlikte tamamen yerli ve milli üretim olan ürünümüze taleplerin devam edeceğini dü­şünüyoruz” diye konuştu.

En yüksek puan alan 5 şirketten biri

ERBAB Otomat’ın son 4 yıldır savunma sa­nayi alanında faaliyetler yürüttüğünü anım­satan Ufuk Erdoğan, “Özellikle 5.56x45, 7.62x39, 7.62x51 12.7x99 gibi değişik kalibre hafif tipler ve 20mm-35mm uçaksavar mü­himmat gövde gruplarında Makine ve Kimya Endüstrisi’nin ve roket parçaları ala­nında da Roketsan’ın ana tedarikçisi olan fir­mamız, aynı zamanda SSB’nin EYDEP Endüstriyel Yetkinlik değerlendirmesinde Türkiye’nin 2022 yılında en yüksek puan alan 5 şirketinden biridir” dedi.

Erdoğan sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “ERBAB olarak; hedef gözetmeksizin, insan veya başka canlıların hayatını kaybetmesine sebep olan mayınların temizlenmesi için üretim yapılacağından dolayı gurur duymaktayız.”