"Akademika Ambalaj büyümesini sürdürüyor

Sektörün içinden gelen deneyimli kadrosuyla her türlü oluklu mukavva koli ve separatör üretimi gerçekleştiren Akademika Ambalaj, sanayiye çözüm ortaklığı sunuyor.

2002 yılında kurulan Akademika Ambalajın, başta otomotiv, ambalaj ve yaş meyve sebze sektörleri olmak üzere birçok sektöre hizmet götürdüğünü belirten firma sahibi Ramazan Kaya, "Nilüferde 2 bin 500 metrekarelik tesislerimizde gerçekleştirdiğimiz üretim ile müşteri ihtiyaçlarını en doğru şekilde tespit edip onların memnuniyeti için kalite, fiyat ve zaman üzerinden maksimum faydayı sağlayacak çözümler sunuyoruz. Makine parkına yapmış olduğumuz yatırımlar ile kurulu kapasitemizi yüzde 100 artırarak, gelen taleplere en kısa sürede cevaplamayı hedefliyoruz dedi.
Beklentiler doğrultusunda kaliteye büyük önem verdiklerini söyleyen Ramazan Kaya, sektörle ilgili değerlendirmelerini de şöyle dile getirdi:
"Oluklu mukavva ambalaj sektöründe, safihacılar arasında maalesef aşırı bir fiyat rekabeti var. Bu fiyat rekabeti sonucu, firmaların karlılıkları düşmektedir. Rekabetin bir sonucu da bedelsiz olarak yapılan kalıp ve klişeler nedeniyle, şirketler kalıp ve klişe mezarlığına dönmektedir. Sektörde ikinci el makinelerle yatırım maliyetlerinin düşük olması nedeniyle, her gün mantar gibi yeni firmalar piyasaya girmektedir. Yeni kurulan her firma da, müşteri portföyünü oluşturmak için fiyatlardan taviz vermek zorunda kalmaktadır. Safihacı firmaların sayısının artması beraberinde kalifiyesiz eleman sorununu da gündeme getirmektedir. Tecrübesiz ve eğitimsiz elemanlar nedeniyle de sektörümüz üzerinde olumsuz bir intiba oluşmaktadır.
Bunların üzerine bir de global ekonomik kriz nedeniyle firmaların pay aldıkları pasta iyici küçüldü. Karşılıksız çıkan çek ve protestolu senet sayısında muazzam artışlar oldu. Ödeme vadeleri ise ana sanayinin de etkisiyle 120 günlere uzadı.
Üstüne otomotiv yan sanayinin fiyat indirimi baskısı ve ardından sektöre gelen zamlar müşterilere tam anlamıyla yansıtılamadı.
Sektördeki aşırı rekabeti engellemek için firmalar arasında bir iletişim ve işbirliği olmalı.
Sektördeki firmaların bir çatı altında toplanabilmesi için dernekleşme çalışmalarına başlanmalı.

Sayı: 723 - Sayı'nın Kapağı