banner34

banner50

banner6

06.07.2021, 00:09

Acele edilmemelidir

Geçtiğimiz hafta önemli haber Yunanistan’ dan geldi. Limni Adası’nda müsilaj görüldüğü bilgisini aldık. Yunan denizbilimciler müsilajın nedeninin kirlilik olmadığını deniz suyu ısısında artışın ve durgunluk sebebiyle bu doğa olayının geliştiğini ifade ettiler. Kısa bir süre sonra ortadan kalkması beklenen müsilajın, Marmara’daki müsilajla ilgisi olmadığını da açıkladılar. Marmara’da müsilajın etkisinin azaldığına şahit olduğumuz bugünlerde müsilajın giderilmesi için oluşturulan Marmara Eylem Planı’nın uygulanmasına başlandı.


Bu kapsamda atılan bir adım da Marmara’daki arıtma tesislerinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) deşarj limitinin yüzde 20 oranında azaltılmasıdır.
Bir geçiş süresi tanınarak yaklaşık üç yıl içerisinde limitlerin bu seviyeye azaltılması öngörülüyor. Diğer taraftan bu limitlerle ilgili bölgemizde iki çalışmanın devam ettiği bilinmektedir. Bunlardan birincisi Havza Yönetim Planı kapsamında Nilüfer’e yapılan deşarj limitlerinde kısıtlamaya gidilmesi konusudur. Bu kapsamda sadece KOİ değil, azot, iletkenlik renk vb. parametrelerde de kısıtlamaya gidilmesi planlanmaktaydı.


Diğer taraftan Bakanlığın başka bir çalışmasının da olduğu bilgi dahilindedir. Alıcı ortam bazlı deşarj limitlerinin belirlenmesi projesi kapsamında teknik çalışmalar akademik düzeyde yapılmış ve bir çalıştayla paylaşılmıştır.
Aslına bakarsanız, Marmara Bölgesi’nde sorunların çözümü alıcı ortam bazlı deşarj limitlerinin belirlenmesiyle sağlanabilir. Ancak kime ne kadar deşarj limit hakkının tanınacağı sorusuna politik bir cevap verebilmek imkansızdır.


Acele bir şekilde sadece KOİ parametresi üzerinden arıtma tesislerinin revizyonunun düşünülmesi uzun vadede daha başka sorunlara neden olacaktır. Sorunun bu şekilde çözülemediği görülünce yeniden başka parametrelerde kısıtlamaya gidilmesi durumunda bugün yapılan tüm gayretler boşa çıkabilir. Şu an kamu yönetimi havza yönetimi ve alıcı ortam esaslı deşarj limitlerinin belirlenmesi kapsamındaki uygulamaların ne olacağıyla ilgili bir karar vermesi gerekmektedir.
İşin iyi tarafı toplumun her kesimi daha iyi ve dengeli çevre için elinden geleni yapma konusunda mutabık olmasıdır. Ümidimiz çok geçmeden bu topraklara layık bir yaşam ortamına kavuşulmasıdır.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51