banner6

11.10.2021, 23:54

5G nedir, yenilir mi içilir mi,  ihtiyaç mı ve ülke olarak neredeyiz?

Otomobil sürerken radyo dinlemeye bayılırım.
Bu benim için geçerli olsa gerek ama müzik dışında bilim ile ilgili konuları da bulmaya, dinlemeye çalışırım.
Özellikle bilişim sektörü ve teknolojik gelişmelere bayılırım, sürekli dinlediğim bir radyo kanalında hakkını yemeyeyim SERHAT AYAN diye birini dinliyorum.
Özellikle teknoloji ve dijital sistemlerde ilerleme kaydetmiş bilim insanlarını, müteşebbisleri buluyor ve onlar ile söyleşi yapıyor.
Örneğin, bir avukatlık şirketinin dijital gelişimden nasıl faydalandığı ve kurmuş olduğu sistemle nasıl para kazandığını.
Veya ulusal çapta servis yapan bir şirketin dijital şirketinin bir yılda nasıl harikalar yarattığını anlatıyor.
Son dinlediğim programda konuşmacılar ki bunlar bilişimde, telekomda ve iletişimde bilgi sahibi insanlar, sohbet sırasında fiber kablo konusunda dünyanın gerisinde kaldığımızı ve 5G sistemine biran önce geçmemiz gerektiğini söylediler.
Hemen dalıyorum internete 5G nedir, yenilir mi içilir mi, ihtiyaç mı ve ülke olarak neredeyiz?
2018 yılında hücuma geçmiş yeni teknoloji ağları. Peki, neler getiriyor? Hemen aktarayım, tabii ki anladığım kadarı ile.
4 ve 4.5G’den 100 kat daha hızlı, 1 milisaniye daha az gecikme, 4G ile karşılaştırdığımızda 100 kat daha fazla cihaz bağlanma sayısı, yüzde yüz kapsama alanı, yüzde yüz kullanma alanı, yüzde yüz kapsama alanı ve daha az tüketim ile cihazlarda 10 yıla varan pil ömrü.
Bunların dışında anlamadığım daha bir sürü teknolojik hız ve fayda.
Peki 5G’yi hızlı yapan nedir? En önemli unsur ve faktör kullanılan fiber kablo altyapısı.
Bu konuda bilgi sahibi olduğuna inandığım Türkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu bir gazeteye vermiş olduğu röportajda, tıpkı radyoda dinlediğim konuklar gibi “Türkiye’nin son 5 yılda fiber altyapısında geriye düştüğünü ve son 3 yıldır da 5G’ye geçmek için öbek yatırımlar yapamadığını” öğrenince şahsen üzüldüm.
Ama ülkemizde de dijital devrimin gerçekleştiği bu çağda altyapıya mutlaka yatırım yapılmasını ve bu konunun çok çok önemli olduğunu belirterek saygılar sunuyorum.
Saygılarımla 
 

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51