banner34

banner50

banner6

27.07.2021, 00:01

2021 Adli Tatili üzerine

Hukuk Yargısı da diyebileceğimiz Adli Yargı, Asliye Hukuk Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, İhtisas mahkemelerinden olan Ticaret , Fikri ve Sınai Haklar, İcra Hukuk, İş, Aile, Kadastro ve Tüketici Mahkemeleri; Öte yanda Ceza Yargısı dediğimiz Ağır Ceza Mahkemeleri, Asliye Ceza, Sulh Ceza, Çocuk Mahkemeleri, İcra Ceza, Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemeleri ;

Ve adına İdari Yargı dediğimiz İdare Mahkemeleri ile Vergi Mahkemeleri; Nihai olarak da Yüksek mahkemelerden olan Bölge Adliye Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Yargıtay, keza mali mahkeme Sayıştay; Üstte yer alan şablon, yargı sistemimizin mahkemelerini özetliyor.

Eski tarım toplumunda yaz ayları hasat ayları olduğu için başlamış bu uygulama, sonrasında bizde deniz tatili havasına girmiş, uzatılmış, kısaltılmış ama 20 Temmuz - Eylül başı adli tatil alışkanlığı ,geleneği her tür kanuna direnmiş.

Özetle 20 Temmuz’da bir adli tatile daha girdik. Hayırlı olsun. 5 Eylül akşamı sona eriyor. Mahkemeler, istisnalar haricinde ilgili kanunlarında belirtilen acil işler haricinde bu dönemde sıradan (!) işler ve duruşmaları yapmıyor. Süreler duruyor. Adli tatile denk gelen istinaf/temyiz gibi son günler hesabı, ceza işlerinde 3 Eylül’e, hukuk ve idari davalar da 7 Eylül’e kadar kendiliğinden uzatılmış oluyor.

Yargı mensuplarından hakim ve savcıların nöbetçi olmayanların yaklaşık yüzde 80’i 40 günlük bir tatil hakkı elde ediyor. Kâtip, müdür, müstahdem ve diğer adli görevliler de yeteri sayıda nöbetçi bırakarak bir nebze rahatlıyor. Avukatlara yansıması ise avukatın iştigal ettiği, çalıştığı alana göre değişebiliyor. İcra, ticari danışmanlık, sahada koşturma gibi alanlarda yer alan bir kısım meslektaşlarımızın işleri adli tatilde daha yoğuna denk gelebiliyor, diğer grup da adli tatili fırsat bilerek biraz kafa dinleyebiliyor.

Sanıldığının aksine tüm icra müdürlükleri ile tüm mahkemelerin kapısı adli tatilde açık. Dava mı açacaksınız? Açılabiliyor mesele yok. Temyiz mi edeceksiniz, istinaf mı? Sorun yok. İcra takiplerinde keza tüm işlemler yapılabiliyor. Yalnız, sınırlı sayıda personel, hakim savcı çalıştığı için ayak uydurmak, sızıntı ve şikayetlerinizi en aza indirmek zorundasınız.

Zati Covid - 19 pandemisinin tüm dünyamızı sardığı, zaman zaman aylar süren sokağa çıkma yasaklarına, kapıları neredeyse tam kapalı adli dünyaya, evden çalışmalara (!) alıştığımız kısa geçmiş neredeyse üst üste adli tatil havaları yaşamıştı. Türk yargısının, bizlerin ve vatandaşın çözülemeyen ve artık çözümünden de umudumuzu neredeyse kestiğimiz en büyük sorunu “geciken adalet”, uzayan, bitmeyen davalar ve adli işler sorunu açısından adli tatil uygulamamız zaman zaman sorgulansa da “öteleme alışkanlıkları” ve “tembellik” hükümleri genellikle galip gelmiştir.

Daha çok ve verimli çalışmaya, üretmeye, gelişen ve değişen dünyada ayakta kalabilmek, çağı her anlamda yakalayıp müreffeh toplumlar arasında yerimizi alıp sağlamlaştırmak adına sadece ekonomi, sanayi alanında değil adli alanda da kafaları değiştirmeye, vizyoner bakışa çok daha fazla ihtiyaç var. Kuvvetler ayrılığı ile bağlantılı yargı bağımsızlığı, adil yargılama, adli mercilerin aşırı iş yükü, yerlerde sürünen hukuk eğitimi, düşünce ve ifade özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sahadaki sorunlar, kadınlar çocuklar ve korunması gereken guruplara dair eksikliklerimiz, cezaevlerinin sorunları özellikle ıslah fonksiyonları, göz altı ve tutuklama kriterlerindeki hukuk dışı görünümler; Üstelik tüm bu sorunlara devasa bir sorunum daha eklenmek üzere.

Kontrolsüz “sığınmacı- göçmen” sorunlarının pek yakında ülkemizde yaratacağı devasa sorunlarla baş edebilmek için ihtiyacımız olan yine “devasa” bir hukuk mücadelesi kapıda! Yargı alanında yaşadığımız, çözümü beklenen ve umulan bu temel sorunlar ve bunun gibi daha niceleri, ekonomik sosyal alanda müreffeh ülke olma ülkümüz , ekonomik, sosyo kültürel kalkınmamız önünde de çok önemli engeller oluşturuyor.

Dilerim hakim yönetim anlayışları, ülkemizin, insanımızın güç, zaman ve kaynaklarını Baroları bire ikiye ayırma gibi hiçbir pozitif amaca hizmet etmeyecek “ötekileştirici” uğraşılar yerine az yukarıda sayılan ve artık ezberlenmiş sorunların çözümüne ayırır. Haftaya bu satırlarda buluşmak dileği ile.

Yorumlar (0)
12
kapalı
banner35
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51