banner6

Ayıplı mal

Ayıplı mal Ambala- jında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen, standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğine aykırı olan, tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran MADDİ, HUKUKİ VEYA EKONOMİK EKSİKLİKLER içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir. · Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür.

Gündem 25.06.2007, 21:00 25.06.2007, 21:00
Ayıplı mal
Ayıplı mal
Ambala-
jında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen, standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğine aykırı olan, tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran MADDİ, HUKUKİ VEYA EKONOMİK EKSİKLİKLER içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
· Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür.
· Tüketici bu durumda;
- Bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme,
- Malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi,
- Ayıp oranında bedel indirimi,
- Ücretsiz onarım isteme gibi seçimlik haklarından birini isteme hakkına sahiptir.
· Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
· Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu; ölüm, yaralanma, kullanımdaki diğer mallardaki zarara neden olan hallerde imalatçı- üreticiden tazminat isteme hakkına da ayrıca sahiptir.
· İmalatçı-üretici, satıcı, bayii,acente, ithalatçı ve kredi veren, ayıplı maldan ve tüketicinin seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur.
· Ayıba karşı sorumlu tutulanlar, ayıba karşı daha uzun bir süre ile sorumluluk üstlenmemişlerse, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabidir.
· Bu süre konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda 5 yıldır.
· Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler ise 3 yıllık zaman aşımına tabidir.
· Ancak, satılan malın ayıbı, tüketiciden satıcının ağır kusuru veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamaz.
· Ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mallar hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz. (Ayıplı malın neden olduğu zararlardan sorumluluğa ilişkin hükümler hariç)
· Satıcıya sunulacak ayıplı mal üzerine ya da ambalajına, imalatçı veya satıcı tarafından tüketicinin kolaylıkla okuyabileceği şekilde "ÖZÜRLÜDÜR" ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur.
· Yalnızca ayıplı mal satılan veya bir kat ya da reyon gibi bir bölümü sürekli olarak ayıplı mal satışına, tüketicinin bilebileceği şekilde tahsis edilmiş yerlerde bu etiketin ("ÖZÜRLÜDÜR") konulma zorunluluğu yoktur.
· Malın ayıplı olduğu hususu, tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde gösterilir.
· İmalatçı-üreticinin sorumlu tutulabilmesi için zarar görenin, malın ayıbını, uğradığı zararı ve ayıp ile zarar arasındaki nedensellik bağını ispat etmesi gerekir.
· Bir mal, sırf sonradan piyasaya daha iyi bir malın sürülmesi nedeniyle ayıplı sayılamaz.
· Nihai malın tasarımı sebebiyle bütünü oluşturan parçalardan birinin imalatçısı/üreticisi, o malın ayıbından sorumlu değildir.
Saygılarımla.

Sayı: 581 - Sayı'nın Kapağı

Yorumlar (0)
12
kapalı
Günün Anketi Tümü
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
ABD Doları’nda yıl sonu beklentiniz nedir (TL) ?
banner18
banner51