Esin Şeker - Enginar

Enginar


Bursa enginarı ile ünlü bir şehir, bu yıl enginar şenlikleri yapıldı. Bursa'lı olup bu güzel sebzeyi yazmamak olmaz dedim. Tarımın tüm yönleri ile desteklenmesi gerektiği şu günlerde bölgemizin bir zenginliğinin de enginar olduğunu vurgulamak gerekli. Zeytin, siyah incir, kestane, şeftali, armut bu kentle özdeşleşmiş temel ürünler. Akdeniz ülkelerinin büyük bir kısmı zeytin konusunda son derece duyarlı davranırken ve üretimi artırmak için var güçleri ile çalışırken bizlerin zeytinlikleri yok etme planlarımız insanı dehşete düşürüyor. Cehaletimiz beni korkutuyor. Bu değerlere sahip çıkamazsak bir gün ele güne muhtaç oluruz.
Enginar(Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50–150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitkidir. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir. Bu bölgelerde zeytinyağlı yemeklerinden başlayıp likör yapımına kadar yararlanılır. Sağlık için çok önemli bir sebzedir. İçerdiği lif sağlık için önemlidir. Günlük lif gereksinmesi 28-30 g olarak saptanmıştır. Bir porsiyon yani 200 g enginardan 10 g lif sağlanır. Bu miktar lif gereksiniminin yaklaşık yüzde 30'unu karşılamaktadır. Lif (fiber) yani posa bağırsak hareketlerini arttırır ve defakasyonu kolaylaştırır. Kalın barsak sağlığı için bu çok önemlidir.
Enginar'ın besin değerleri şöyledir
100 g enginar: 47 kalori, 3.3 g protein,11 g karbonhidrat, 5 g lif, 370 mg potasyum, 94 mg sodyum, içerir. Enginarın kolesterol seviyesini etkileri üzerine de çalışma yapılmıştır. Enginarın hidroksimetilglutaril-CoA-redüktaz aktivitesini engelleyerek dolaylı yoldan hepatik kolesterol biyosentezini inhibe ettiği görülmüştür.
Öte yandan kolesterol yapımının ham maddesi olan safra asitlerini ortamdan uzaklaştırarak kandaki kolesterol seviyesini kontrol eder.
Posa kullanılmayan karbonhidrat olduğu için insülin kullanımı, yoktur ve kan şekerini düzenlemekte çok faydalıdır. Lifli besinler mide kapasitesini doldurduğu ve yavaş sindirildiği içinde tokluk hissi sağlar.
Enginarın Prebiyorik etkisi olduğu saptanmış. İspanyada yapılan bir araştırmada prebiyotik etki gösterdiği ve bağırsaktaki yararlı bakterilerin yaşamını sürdürmesi için olumlu etki yaptığı görülmüştür. Yapılan son çalışmalarda bağırsak florasındaki iyi olmanın bireylerin psikolojisinide olumlu etkilediği depresyona girme olasılığını düşürdüğü görülmüştür.
Enginar flavonoid'lerden zengin bir besin öğesidir. Flavonoidler vücudumuzda serbest oksijen radikallerinin olumsuz etkisini engellediği bulunmuştur. Serbest radikaller saldırgan yapıları ile vücutta bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına yol açmaktadır. Yaşlanma, demans, alzhaimer gibi hastalıkların geciktirilmesinde antioksidanların etkisi söz konusudur. Enginarın yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu iddia edilmektedir. Flavonoidler damarların kollajen dokusunu yenilemekte ve damarsal yapıları korumaktadır. Flavonoidlerin tümör hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasını da engellediği yapılan meta analizler sonucu ortaya konmuştur.
Kolesterolü dengeliyor'
Tüm yönleriyle enginar: 'İmmün sistemi güçlendiriyor'
Yüksek C vitamini içeriği ile enginar bağışıklığımızı arttırmakta bizi virüslerin hastalık yapıcı etkilerine karşı bizi korumaktadır. Enginarın içindeki C vitaminin pişirme ile kayıp yaşadığını unutmak gerekir.
Facebook
Sayı: 1102 - Tarih: 20.06.2017
Yazarlarımız