Esin Şeker - Chia Tohumu...

Chia Tohumu...


Basında her gün bir mucize besin adı görmek artık olmazsa olmazımız oldu. 'Kinoa' bitti şimdi 'Chia'...Her derde deva bir Chia'mız oldu.
Mucize bir besinden öte, ilaç sanki.
Chia'yı kim öneriyor? Amerika'da yaşayan medyatik ve televizyon yıldızı bir Türk doktoru. O ülke ve coğrafyası için ve yaratılan reklam kampanyaları için haklı olabilir. Chia bizim memlekette yetişiyor mu? Hayır. Neden bu ilgi ve özenti o zaman?
Chia, 'Salvia Hispanica' olarak adlandırılan, nane ailesinden bir bitkinin tohumu. Aztekler döneminde en önemli besin kaynağı olarak tüketilen bu tohum; Bolivya, Arjantin, Şili, Meksika ve Guetemala topraklarında yetişiyor. Yani memleketi Güney Amerika ve o iklimin yetiştirdiği ve insanlarının kullandığı bir tohum.
Ortalama 2 yemek kaşığı chia 137 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gr karbonhidrat ve 11 gram lif içeriyor. 100 gram tükettiğinizde kalsiyum, demir ve magnezyum ihtiyacınızın yarısını karşılıyor. Yani besin değeri mucizeler yaratacak gibi değil.
Nasıl kullanılıyor?
Pek çok yiyecek ve içeceğe eklenebiliyor. Tahıl, sebze, yoğurda eklenebilir veya içeceklere karıştırılabilir. Su ile karıştırılıp jel haline gelmiş şekli de kullanılabilir.
Chia tohumunun çok rağbette olması kilo vermeye katkısı olduğunun düşünülmesidir. Su ile birleştiğinde jel bir yapı oluşur. Bu jelöz yapı tokluk hissi yaratır. Bu, jel oligosakkaritler nedeniyle oluşur. Tıpkı bizim kuru baklagillerde olduğu gibi. Bu noktaya dikkat ediniz suda çözünür posa içermesi ile benzerlik oluşturuyor.
ABD'de yapılan bir araştırmada BKI 25kg/m2 üzerinde olanlara 12 hafta süresince normal diyetlerine 50 gr/gün chia tohumu ya da plasebo(etkisiz) verilmiş.
Bu süre sonunda yapılan değerlendirmelerde chia tohumu verilen bireylerde kan lipit değerlerinde veya kilo verdirici etkisi ile ilgili belirgin bir azalma saptanmadığı bildiriliyor.
Tok tutmaya yardımcı olması, diyete lif, kalsiyum, protein, antioksidanlar ve omega-3 katkısı olması nedeniyle kullanılabilir. Unutmayalım ki kuru baklagiller de aynı etkiyi yaratabilir.
Kalp sağlığına olumlu etkileri olduğunu gösteren bazı araştırmalar var ancak yeterli sayıda değil.
İyi geldiği o kadar çok hastalık adı sıralanmış ki; kalp damar hastalıkları, tansiyon, kan yağları, şeker hastalığı, kabızlık, şişmanlık, kas ağrıları, enfeksiyon hastalıkları say sayabildiğin kadar.
Ne müthiş bir bitki ama bu güne kadar keşfedilmemesi şaşırtıcı.
Chia yetiştiği coğrafya için önemli bir besin olabilir ancak bizdeki bu özenti niye ben bunu anlayamıyorum. Kuru fasulye, mercimek, nohut, barbunya, börülce de aynı etkiyi yapar deyince burun kıvırmak hangi bilgi eksikliğinin ve kibrin eseri?
Kinoa'yı alıp kısır yapan bir toplumun elemanıyız.
Kısır bulgurla yapılan bizim coğrafyamıza ait bir yemektir. Tahıl grubunu kullanmak anlamını taşır. Kinoa ise daha çok kuru baklagillerin özelliğini taşır bu bile bir çelişki değil mi?
Yakında biz yüksek fiyatlar ödeyerek ki, Chia ithal gelecek bir üründür, bunun da Türk uyarlaması yemeğini yaparız.
Peki bu bitkinin yan etkileri yok mu? Olmaz mı, her aşırı tüketilen besin aslında zehir etkisi yapar. Chia tohumunun en yaygın yan etkilerinden biri gaz problemidir. Araştırmalara göre yüksek miktarda alfa-linolenik asit içermesi bazı kanser türlerini tetikleyebilir.
Bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Eğer hardal ve hardal tohumuna karşı alerjiniz var ise, muhtemelen chia tohumuna da alerjiniz olabilir. Alerjik reaksiyon belirtileri; gözlerde sulanma, bulantı, kusma, deri döküntüleri, nefes darlığı, ağız şişmesi, boğaz şişmesi gibi olabilir.
Chia tohumu bazı ilaçlar ile etkileşime de girebilir. Örneğin kan basıncı ve insülin direnci ile ilişkili ilaç kullanılması halinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Biz bizim bildiklerimize değer verelim Chia'yı ait olduğu toplumlar ve reklama pes eden diğer insanlar kullansın. Bu ülkenin saçıp dağıtacağı bu denli çok parası yok unutmayalım.
Facebook
Sayı: 1084 - Tarih: 14.02.2017
Yazarlarımız
2015 © Ekohaber

Adres: Karaman Mah. Gürbüzler Cad. Kiraz Sk. No:12 Nilüfer/BURSA

Telefon: 0 224 223 29 29 (pbx) | Fax: 0 224 223 47 48 | Email: ekohaber@ekohaber.com.tr