Esin Şeker - Süt tüketimi ve obesite ilişkisi

Süt tüketimi ve obesite ilişkisi


Yıllardır süt ve süt ürünlerinin tüketiminin insan sağlığına olan etkisini anlatmaya çalıştım. 'Beşikten mezara kadar' kişiler süt, yoğurt, kefir, peynir, çökelek ve benzeri ürünleri tüketmelidir.
Bebek doğduğunda ana sütünü sonrasında çeşitli hayvan sütlerini tüketir. Büyüme ve gelişme için proteinin yanı sıra kalsiyum için eşsiz bir kaynaktır. Menapoz, yaşlılık için de kalsiyumun önemini biliyoruz.
Yeni yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Medyada ve sanal bilgi kaynaklarındaki yanlış beyanlar veya bazı çevrelerin yanlış söylemleri bu gerçeği değiştirmedi. Karalama gayretlerine güçlerinin yetmediği görülüyor.
Aşağıda yeni okuduğum bir yayını paylaşmak isterim.
Süt ürünleri alanında uzman bir bilim adamı, kalsiyum tüketimini arttırmanın obezite ameliyatı etkisini taklit ederek obeziteyi önleyebileceğini açıkladı.
Nisan ayında The Dairy Council (Süt Ürünleri Konseyi) tarafından Londra'da düzenlenen 'Süt Ürünleri & Obezite: Bilim Ne Diyor' isimli çalıştayda İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nden Dr. Javier Gonzalez süt ürünleri içeren diyetlerde 'termik bir etki' olduğunu söylemiş.
İngiltere merkezli The Dairy Council, süt ve süt ürünlerinin beslenme ve sağlıktaki rolü hakkında bilimsel bilgi sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. The Dairy Council aynı etkinlikte 13-19 yaş grubu gençlerde kalsiyum alımının yetersizliği hakkındaki kaygılarını dile getirmişti. Yeni açıklamasında kalsiyumun iştahı kontrol altına alabileceğini ifade eden Dr. Javier Gonzalez'in konuyla ilgili bilimsel araştırması, 2015 yılında The Journal of Nutrition isimli önemli akademik dergide yayınlanmıştır.
Dr. Gonzalez, iyi bir kalsiyum kaynağı olan süt ürünlerinin şu andaki en etkili obezite tedavisi yöntemlerinden biri olarak kabul edilen bariatrik ameliyatlarla aynı etkileri ortaya koyabildiğini söylüyor.
Kalsiyumun tüketim sırasında vücudun doyduğunu düşünmesini sağlayan bir bağırsak tepkisini tetiklediğini anlatan Dr. Gonzalez, 'Öğündeki kalsiyumun dozunu 500 mg'dan 1.000 mg'a çıkardığımızda daha büyük bir hormon tepkisi gördük. Üstelik tepki daha hızlı ortaya çıktı' dedi.
Bu bir makaleden alıntıdır. Hakemli ciddi bir dergide yayımlanmıştır.
Süt ve ürünlerinin tüketimini engellemek geleceğimize ait kötü planlar yapmakla eşdeğerdir.
Dr. Gonzalez, hormon tepkisinin kahvaltıda kalsiyumun az veya çok bulunmasına göre değişip değişmediğini görmek için bir çalışma yürüttü. 20 genç bireyin bir bölümüne, kalsiyum içeriği çok düşük bir bölümüne de çok yüksek kahvaltılar verildi. İlerleyen saatlerde katılımcıların iştahları takip edildi.
Elde edilen sonuçlara göre iştah, yüksek kahvaltıdan sonra 200 kcal eşdeğer gıda ile baskılanabildiği saptandı.
Elde edilen bu sonuç, öne sürülen prensibin kanıtlanması olarak önem taşımaktadır.
Çalışmanın obez ve aşırı kilolu insanlarda tekrarlaması bu araştırmaya daha da önem katacaktır. Kalsiyumun iştahı baskılayabileceğini gösteren veriler bu konudaki görüşlerimizi etkileyecek niteliktedir.
Facebook
Sayı: 1101 - Tarih: 13.06.2017
Yazarlarımız