Editörün Yorumu :
Özel sektör için tahvil ihraç etme zamanı
Bilindiği gibi, anonim şirketler, kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını Finansman Bonosu, orta uzun vadeli finansman ihtiyaçlarını, tahvil ihraç ederek karşılayabilirler.
Devlet ise, kısa vadeli borçlanma ihtiyacını, Hazine Bonosu, orta ve uzun vadeli borçlanma ihtiyacını ise tahvil ihraç ederek karşılayabilir.
Piyasalarda nakit sıkıntısının iyice hissedilmeye başladığı ve vadelerin uzadığı bugünlerde, özel sektör, finansman ihtiyacını bankalara başvurmadan, doğrudan sermaye piyasasından karşılayabilir.
Günümüzde, banka kredileri, işletmeler için hala yüksek seviyesini korumaktadır. Mevduat sahiplerine önerilen faiz oranları ise oldukça düşük seviyelerdedir.
Bu nedenle, şirketlerin sermaye piyasasından doğrudan doğruya borçlanmaları için zamanın uygun olduğunu düşünüyorum.
Büyük anonim şirketler, yurt içinde veya yurt dışında tahvil ihraç edebilirler. Örneğin, Çin Hükümeti, 2 trilyon dolar döviz rezervine rağmen, bazı şirketlerin yurt dışına tahvil ihraç etmeleri için çalışmalar başlatmıştır.
Türkiyede Finansman Bonosu ve tahvil ihracından sorumlu kurum, Sermaye Piyasası Kuruludur.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, tahvil ihraç etmek isteyen şirketlerin işlemlerini 10 gün içerisinde gerçekleştirdiklerini ifade etmektedir. Bu açıklamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, bankalardan kredi talebi bile, daha uzun bir süreyi gerektirmektedir.
Türkiyede tahvil ihraç etmek için yeterli sayıda aracı kurum da olduğuna göre, şirketler, tahvil ihracını gündemlerine almalıdır.
Mevduat sahiplerinin, Hazine tahvillerine göre birkaç puan daha yüksek faiz getirisi sağlayacak olmaları, özel sektör tahvillerine ilgiyi arttıracaktır.
Türkiyede tahvillerin ikincil piyasası da olduğuna göre, tahvil ihracı için şartların uygun olduğunu söyleyebilirim.
Öte yandan, özel sektör tahvilleri ile Hazine tahvilleri arasındaki vergi farkı ortadan kalktığı için, özel sektör tahvil piyasası, gelişmek için oldukça müsait görünmektedir.
Türkiyede tahvil ihracı başlarsa, piyasalarda nakit sıkıntısı da hafifleyebilir.
Bunun yanında, hem mevduat sahipleri daha yüksek getiri elde eder, hem de şirketler daha ucuza fon sağlayabilirler.
Sonuç olarak, şirketlerin rekabet güçleri artar.
Yağ, un, şeker olduğuna göre, helva yapmanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum.
Türk özel sektörü, önüne gelen bu fırsatı değerlendirmelidir.
Çünkü, enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi, mevduat faizlerinin düşüklüğü ve benzeri nedenler, tahvil piyasasının geliştirilmesi için çok büyük bir fırsat yaratmıştır.
Finans yöneticilerinin bir görevi de, girişimcilere, en uygun ve en ucuz finansman kaynaklarını kullanmalarına yardımcı olmaktır.
Tahvil ihracı için zaman uygun olduğuna göre, finans yöneticilerine görevlerini hatırlatmak isterim.
Örneğin, Bursada en az 10-20 şirketin tahvil ihracını başarıyla yapacağına inanıyorum.
Böyle bir uygulama, girişimcilere, halka açılma konusunda da cesaret verecektir.
Bursadan başlayacak halka açılma hareketi, Türk özel sektörünün yeni bir atılımı olarak, bütün ülkeye yayılabilir.
Yazar :
Prof. Dr. Ali
Ceylan Email :
a.ceylan@ceylanelektronik.com
|