Editörün Yorumu :
İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine
Bazı işyerlerinde zorunlu olduğu halde, bilerek ya da bilmeyerek iş sağlığı ve güvenliği alanında bir kısım yükümlülüklerin yerine getirilmediği gözlenmektedir.
Aşağıda önemli gördüğümüz bu noksanlıklardan iki ayrı konu yer almaktadır. Sanayiden sayılan, devamlı olarak en az 50 işçi çalışan ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde her işveren bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurmakla yükümlüdür. İşçi sayısının tespitinde işyerinde çalışan işçilerin tamamı dikkate alınır.
İş sağlığı ve güvenliği kurullarının oluşumu, çalışma usulleri, görev ve yetkileri ile diğer ilgili hususular, 7 Nisan 2004 tarih 25426 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik (kısaca “Yönetmelik”) hükümlerinde düzenlenmiştir. İkinci ve önemli diğer konu ise, çoğunluk işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönergesinin olmayışıdır.
Söz konusu Yönetmelikin 7(a) madde hükmüne göre; iş sağlığı ve güvenliği kurulu, işyerinin niteliğine uygun bir iş sağlığı ve güvenliği yönergesi (iç yönetmelik) taslağı hazırlayıp, işveren veya işveren vekilinin onayına sunacaktır.
İşveren veya işveren vekilinin önerilen iş sağlığı ve güvenliği yönergesini onaylaması halinde, işyerinde bu yönerge uygulama görecektir. Yönergenin onaylanması, örneğin anonim şirketlerde yönetim kurulu ve limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunca olabilir. Bazı işyerlerinde, bu yönerge bazı kurulların yazılıp, üstteki usule aykırı olarak bir kitapçık halinde bulundurulduğu görülmektedir.
Bu şekilde uygulamaya konulan yönergenin (iç yönetmelik) herhangi bir hukuki dayanağı olmaması ve içeriği itibariyle de yerinde olmadığını belirtmeliyiz.
Dolayısı ile adı iç yönetmelik de olsa, hukuken bu çeşit çalışmalar geçersiz olup, sadece bir kısım iş sağlığı ve güvenliği kurallarının bilgisi verilmiş olmaktadır.
Sağlıklı ve güvenli olmanız dileklerimle...
Yazar :
Dr. Mevci
Ergün Email :
mevci@ekohaber.com.tr
|